Orientering

Dags för Orienterings-VM i Flims Laax

Den här veckan är det dags för årets orienteringshöjdpunkt för våra elitlöpare då skogs-VM går av stapeln i Schweiziska Flims Laax, som ligger i den östra delen av de Schweiziska alperna. Man utgår från samma arena på alla finaldistanserna, men det kommer att bjudas på många olika terrängtyper – allt från öppna väldigt kuperade alpängar till mycket detaljerade skogsområden, så det blir nog bra och omväxlande tävlingar.

Tävlingarna inleds på onsdag 12/7 med ett medel-kval med start från kl 10.

På torsdag 13/7 är det dags för långdistansen med start från kl 9. Tävlingen sänds på SVT1 och SVT Play kl. 12.00-16.00

På lördag 15/7 är det dags för final på medeldistansen med första start kl 10.30. SVT1 och SVT Play sänder kl. 11.35-16.30

Sista tävlingsdagen är söndagen den 16/7 då herrarnas och damernas stafetter ska avgöras. De sänds i SVT2 och SVT Play kl. 12.10-16.30.

Om man inte nöjer sig med TV-sändningarna, eller inte vill missa några sekunder av tävlingarna, så kan man även följa dessa vi IOF Livecenter som erbjuder web-TV, liveresultat och GPS-tracking.

Sverige får delta med fyra löpare på alla individuella distanser och den uttagna truppen ser ut som följer:

HerrarDamer

Gustav Bergman, OK Ravinen
Anton Johansson, OK Orion
Albin Ridefelt, OK Linné
Emil Svensk, Stora Tuna OK
Simon Imark, Tullinge SK
Martin Regborn, Hagaby GoIF
Isac von Krusenstierna, OK Kåre
Reserver på plats:
Simon Hector, Snättringe SK
Viktor Svensk, Stora Tuna OK

Reserv hemma
Max Peter Bejmer, IFK Göteborg Orientering
Tove Alexandersson, Stora Tuna OK
Sanna Fasth, IFK Göteborg Orientering
Sara Hagström, IFK Göteborg Orientering
Hanna Lundberg, OK Renen
Johanna Ridefelt, OK Linné
Lisa Risby, OK Kåre
Reserver på plats:
Elin Månsson, IFK Göteborg Orientering
Andrea Svensson, OK Tisaren
Reserv hemma:
Karolin Ohlsson, Järla Orientering

Ett par som har erfarenhet från orientering i Flims Laax är Per-Göran och Ingrid Jansson. Här följer deras berättelse från deras äventyr i de Schweiziska alperna:

På Torsdag nästa vecka börjar VM i orientering med långdistans i Flims-Laax, Schweiz. Den här gången kommer vi att bänka oss framför TV:n med speciellt intresse. I Flims upplevde vi vårt livs OL-äventyr 2011. Swiss O-week kallades evenemanget, 6 tävlingar på en vecka. De hade en slogan ”Where orienteering meets the sky”, och visst kändes det som att springa direkt under himlavalvet på flera av etapperna. Flims-Laax ligger ca 1000 m över havet. Första etappen gick där, men sen bar det uppåt på alpängarna. Andra etappen var som en fjällorientering, helt ovanför trädgränsen. Ingen fick starta utan visselpipa runt halsen. Tredje etappen gick på 2560 m, nedanför Vorab-glaciären. Dit kom vi på 45 min i fyra lyft: cabin-stollift-gondol-cabin. Det var som att orientera på månen, helt kalt, klippor och grus. Till och med snölegorna var inritade på kartan.

De två avslutande etapperna gick mestadels i skogspartier med djupa gropar mellan toppiga höjder och klippor, med svårlästa sluttningar och vägvalsproblem. Det är där vi kommer att få se VM-löparna mest skulle jag tro. Arrangemanget 2011 var i toppklass. Fem av sex etapper gick på nyritade kartor där det aldrig tävlats tidigare. Alla etapper hade sköna namn: den sagolika, den panoramiska, den iskalla, den varierade, den luriga, den klippiga. Förutom den häftiga kuperingen och terrängvariationen var allt lugnt och lagom där nere, inte som vårt gigantiska 5-dagars. 3600 deltagare och en organisation som fungerade perfekt med bussar och alla byten av bergbanor. Nu väntar säkert ett högklassigt VM. För orienterare och andra intresserade lägger jag ut ett par av mina kartor från Swiss O-week 2011.


Tack Per-Göran för ditt bidrag till hemsidan!

Har även du varit på någon rolig orienteringsrelaterad aktivitet i sommar? Skicka in ditt bidrag till mig!

Lämna ett svar