Orientering

Ösaträffen, årets trevligaste orienteringshelg?

Varje år arrangerar Alfta-Ösa en tävlingshelg i anslutning till nationaldagen i början av juni. Beroende på hur nationaldagen ligger så brukar det vara 2-4 dagars tävlingar med ett väl inarbetat koncept med samma arena för alla dagar, camping vid arenan, all inclusive mat och en massa kringaktiviteter.

I år var det dags för fyra dagars tävlingar i tuff, utslagsgivande, bitvis stenig, bitvis mycket fin terränglåda. För att kunna utnyttja hela området på bästa sätt så hade många klasser utbrutet mål de två första dagarna, samt bussning till start samt från målet till arenan.

Då vi hade bestämt att bara jag och Leonard skulle vara med i år så ”hyrde vi ut” ett sovrum i tältet till Henrik och Jonathan Mårts, vilket var mycket trevligt. Jonathan gjorde för övrigt premiär i tävlingsklass då han sprang själv för första gången i H10 sista dagen. Han gjorde det mycket bra och var nöjd med sin insats. Men det är trots allt det runtomkring som man minns bäst med Ösaträffen.

Som jag nämnde så erbjuder arrangörerna ”all inclusive mat” vilket är väldigt smidigt för oss tältare. Då köper man ett paket som innehåller tre frukostbufféer – gröt, mjölk, sylt, fil, yoghurt, tre sorters flingor, olika sorters bröd, flera olika pålägg, juice, ägg, kaffe och säkert något mer som jag har glömt, tre luncher – hamburgare, kolbulle eller wok samt tre middagsbufféer – i år var det tacobuffé, medelhavsbuffé och grillbuffé med massor av olika sallader, röror, grillat, hembakt bröd, måltidsdryck och mycket mer. Det går även bra att köpa enstaka måltider, men som sagt var så är det väldigt smidigt med ”all inclusive” då man inte behöver tänka på att ha med sig någon egen mat.

Några av kringaktiviteterna som anordnades i år var folkdans med levande spelmän – det bjöds på långdans, slängpolskor, gatlopp och mycket mer, fisketävling – i en väldigt svårnappad å där några trots allt fick upp lite fisk – en gädda på 2 kg tog hem förstapriset (på morgonen innan fisketävlingen drogs dock en gädda på 6 kg upp. Denna släpptes i igen och höll sig sedan gömd under hela kvällen), guidad tur till en återställd våtmark, kyrkbåtsrodd, trubadur i mattältet samt det årliga quizet.

Quizet är mastodontiskt – i år var maxpoängen över 160 poäng – med frågor om och allt mellan himmel och jord lett av ciseron Per Forsberg, till vardags orienteringsspeaker och kommentator på Viasat. I år var det nytt deltagarrekord då 98 stycken 5-mannalag (mestadels) samlades i målfållan kl 20 på söndagskvällen. Säterbygdens färger försvarades av lag Jonathan, Leonard & Co som förutom de två i lagnamnet bestod av Dan, Henrik, Per och Carina. Även om laget uppvisade vissa kunskapsluckor (främst om Muminvärlden och orter som TV-serier utspelar sig i) lyckades vi skrapa ihop 97 poäng, vilket räckte till ungefär plats 10-15. Laget som vann fick 117 poäng, och nytt för i år var att det inte var ett lag från Stora Tuna som vann…

Som ni hör så var det en mycket trevlig helg och jag hoppas att jag har lyckats inspirera någon att vara med nästa år då det återigen blir fyra tävlingsdagar (torsdag 6/6-söndag 9/6) med arena och camping nedanför slalombacken någon km från Edsbyns centrum.

Jag har skrivit det här inlägget på mobilen på tåget på väg till Finland och Jukola. Tänk vad man får se och uppleva i denna fantastiska sport! Jag kan dock inte utlova jättemycket minnesbilder från den här resan…

Resultat dag 1 Livelox dag 1

Resultat dag 2. Livelox dag 2

Resultat dag 3. Livelox dag 3

Resultat dag 4 Livelox dag 4

2 kommentarer

Lämna ett svar