Skidorientering

VM brons till Frida

När jaktstarten på VM avgjordes i Ramsau fick Frida Sandberg äntligen kliva upp på en individuell prispall som bronsmedaljör. Starten baserades på gårdagens sprintdistans där Frida blev 6:a, 1.42, efter guldmedaljören Magdalena Olsson. Magda gjorde ett riktigt stabilt lopp och var aldrig hotad av de jagande damerna. Det blev en hel del omkastningar i loppet beroende på utslagsgivande gafflingar och en del misstag vilket gjorde att det svängde en del i striden om de andra medaljerna.
Regerande VM guldmedaljören på distansen, Linda Lindkvist, visade åter hur vass hon är just på tävling kvinna mot kvinna och efter andra kartbytet av tre hade hon kopplat greppet om silvret.
Frida som hade en lite nervös inledning, märkt av stunden, gjorde några misstag på första slingan som kostade någon minut. En lite kortare gafflingsalternativ på första varvet gjorde att hon trots några misstag var tydligt bland topp 6 med chans på medalj när första varvet var avklarat. Det återstod ännu många kontroller och tunga kilometrar i extremt sugande före att avverka. Efter att ha tagit nästan hela varv två med de lite längre gafflingsalternativen var hon kvar i kampen tillsammans med fjolårets suverän Daisy Kudre, Anna Ulvensoen den norska dominanten som Frida tampats mot sedan junioråldern och Eline Deninger, Schweiziskan som är stark när det gäller att forcera stark kupering.
Fridas taktik var att avvakta bakom Daisy ett tag och få ”vila” och läsa in de sista kontrollerna för att minimera risken för misstag. När Anna gjorde ett oväntat misstag och åkte ett spår som slutade i en förbjuden vägövergång och tappade tid tog Frida chansen och ökade tempot på bredspåren och fick en lucka till övriga i kvartetten där alla var sugna på att ta den tredje medaljen för dagen. Frida tog fram det pannben hon vässat under många år och gick ifrån mot de sista orienteringstekniskt enkla kontrollerna och kunde kosta på sig ett brett leende och en liten målgest när hon korsade mållinjen som VM bronsmedaljör. Ett efterlängtat kvitto på att många års målmedveten träning gett resultat.
Direkt efter målgång var det raka vägen in i ”dopingtältet” men nu var det inte kissprov som avkrävdes utan nu var det test av skidorna så att inga förbjudna fluorvallor använts. Det svenska vallateamet fick beröm så fort hon var godkänd och kom ut för att ta emot gratulationer. Det sugande föret i 6 plusgrader och blåst krävde både bra material och riktigt god fysik. Som bra material räknas även kartstället där Liza och Sven-Åke Nordenmark var några av de första att gratulera. Två supporters och sponsorer som följt Frida sedan hon som 8-åring gjorde skidorienteringsdebut, då med ett specialtillverkat kartställ med extra liten skiva.
Morgondagen är vilodag för de aktiva för att ladda inför medeldistansen, den distans där Frida tog en silvermedalj på förra årets EM så hon kommer säkert att sälja sig dyrt även då.
En tävling som tyvärr inte sänds på SVT utan kan bara följas live på arrangörens hemsida.
Länk till artikel på svensk orienterings hemsida:
https://www.orientering.se/utova-och-folj/nyheter/ny-svensk-vm-trippel-andra-guldet-for-magdalena-olsson/

Lämna ett svar