Skidorientering

SM och skidO-cupsframgångar för Säterbygden

Efter en intensiv period med flera internationella tävlingar har det nu varit två helger i rad med svensk
konkurrens. På damsidan är det nästan ingen skillnad på motståndet om det är ”bara” svenskor att kämpa mot, eller om alla nationer är med, då den svenska nivån är extremt hög på samma sätt som i längdåkningslandslaget just nu. Den som gör misstag blir direkt nedpetad några placeringar. Klubbens Frida Sandberg visade åter att hon håller yppersta nivå och hade två mycket stabila tävlingshelger.

SM-tävlingarna, där Säterbygden också hade tagit en del av arrangörskapet tillsammans med flera andra klubbar, gick av stapeln i Eldris – den välkända Vasaloppskontrollen. Ett nytt område för skidorientering nyttjades där spårsystemet var tätt men tack vare fin skare blev det en del gen båda tävlingsdagarna vilket innebar att du behövde orientera på fler detaljer än bara spår. Sprintdistans brukar vara Fridas favoritdistans, intensiv och snabb orientering, och SM sprinten var inget undantag. Ett stabilt lopp, förutom något strul vid nedrivna kontrollskärmar, räckte till en silvermedalj 8 sekunder bakom OK Renens duktiga skid- och orienteringstjej Hanna Lundberg. I H21 klassen gjorde Lars Widmer ett av säsongens allra bästa lopp och sken ikapp med solen efter att ha åkt in som 8:a, bara 55 sekunder efter dubbelsegrarna Truls Lindholm och Linus Rapp.

Resultat sprint-SM

Karta, banor och rutter i Livelox

Söndagens långdistans blev ett av säsongens allra tuffaste lopp med över 2 mil fågelvägen för herrarna och 17 km för damerna i sugande före och en del korta branta backar att forcera. Lars hade en mindre lyckad dag och var lite missnöjd med sin 13:e plats. Han fick sällskap i herrklassen av Oskar Sandberg som trots att fokus i träningen ligger på löpning inför våren, stakade in på en 8:e plats. Frida visade åter stabilitet och tog en ny SM-medalj, ett brons, knappt 3 minuter bakom Lisa Larsen som åkte både snabbt och rätt hela banan.

Veteranerna hade också sitt SM samma distanser, men knappt hälften så långa banor. Carina och Per Sandberg tog varsin sprintseger i D55 och H60. Carina upprepade placeringen på långdistansen men Per fick nöja sig med ett brons efter en del felkörningar.

Resultat Lång-SM

Kartor, banor och rutter i Livelox

Den senaste helgen drog svenska cupens deltävlingar vidare till Bullmark ovanför Umeå där arrangörsklubben hade tagit fram en helt ny karta på ett område som lämpade sig perfekt för skidorientering. Stora myrområden hade lockat banläggare och spårpatrull till ett riktigt rock-and-roll-spårnät. Dryga metern snö gjorde att möjligheten att gena utan tidsförlust var i stort sett obefintlig. En ny riktigt utmanande långdistans där lite lösa skoterspår krävde extrem styrka och uthållighet i stakningen och det bjöds på några riktigt kluriga vägval på banorna. Frida visade att det inte bara är sprint som hon behärskar utan kunde summera dagen med en seger efter nästan 100 minuters åkning med 11 sekunder före Linda Lindkvist. Lars fortsatte att åka stabilt på banan som innebar över 3 mils åkning, och fick ytterligare en 8:e plats.

Helgen avslutades sedan med en medeldistans med något förlängda banor vilket i det täta spårsystemet drog upp segrartiderna. I damklassen var det Evelina Wickbom som hade bäst fart och flyt och vann, med Frida som 2:a, 43 sekunder efter. Lars fick till ett riktigt bra lopp och 6:e platsen var säsongens bästa placering där stora delar av svenska eliten fanns på plats.