Skidorientering

Skido, Silver på medel-SM och Svenska cupen

Frida Sandberg kan nu sammanfatta skidO säsongen 2023 som en av sina bästa i karriären. På helgens tävlingar i Luleå med medel-SM, stafett-SM och Svenska cupen visade hon åter jämn och hög klass. OK Renen bjöd på tre tävlingar på två dagar. Förmiddagens medel-SM ställde stora krav på åkarna, både orienteringstekniskt och fysiskt. Banläggaren kastade direkt efter start in åkarna i ett tätt spårsystem där det gällde att ha högsta fokus för att inte tappa bort någon stigkorsning och tappa sekunder. Tappade sekunder innebär risk att även tappa någon placering i den supertighta damklassen där det hela säsongen varit omkastningar i toppen då nivån på flera av damerna är extremt hög och jämn. Snabbast för dagen var Linda Lindkvist, men Frida fick ytterligare ett SM-silver efter att ha målstämplat endast 36 sekunder bakom Linda. Hon ledde tävlingen fram till den 16:e av 20 kontroller men en liten felåkning på slutet nyttjade Linda till sin fördel.
Lars Widmer var inte helt nöjd efter målgång med sitt SM-lopp då han på några sträckor åkte lite för fort för att hinna med i orienteringsmomentet vilket sammanlagt kostade några minuter på banan. Det räckte till en 15:e plats i herrklassen, där IFK Mora visade extremt hög klass och lade beslag på de 5 översta platserna med europamästaren Jonathan Stål som dagens segrare.
Resultat Medel-SM

Karta och banor i Livelox

Efter några timmars vila var det dags för sprint och sista deltävlingen i svenska cupen. Lars lyckades klart bättre med det tekniska och fick med sig en 10:e plats från loppet, lite drygt 1 minut efter Linus Rapp, en annan europamästare från IFK Mora. En 10:e plats totalt i Svenska cupen visar att Lars tagit ett tydligt steg framåt i sin utveckling inom skidorientering och fick ett skönt kvitto att ta med sig inför sin fortsatta satsning.
Frida hade höga förhoppningar inför sprinten då det fanns chans att avancera i Svenska cupen från den 4:e platsen hon hade inför sista loppet och ta en topp 3 plats. Linda hade redan säkrat segern då hon åkt alla lopp tidigare under vintern med flera topplaceringar. Hennes koncentration var inte på topp utan hon kom leende i mål som sista dam, nästan 3 minuter efter. Kampen stod då mellan Evelina Wickbom och Frida där dom åkte extremt jämt hela loppet och turades om att ha bästa sträcktider. Fridas vägval till första skilde sig från de övrigas och tillsammans med en mindre felåkning fällde det avgörandet för dagen, där Evelina hade 6 sekunders marginal efter målgång. Då Frida haft färre deltävlingar i cupen kunde hon inkassera alla poäng från sista loppet vilket räckte med minsta möjliga marginal för att kliva förbi Evelina i totalen där Frida slutade på 2:a plats, kvittot på att det mesta hon gjort under vintern varit rätt.

Resultat Svenska cupen sprint

Karta och banor i livelox

På Söndagsmorgonen var det 15 minusgrader, strålande sol och ännu en möjlighet att få njuta på Ormbergets fantastiska spårsystem. Breda nypistade skatespår blandat med klungor av täta spårsystem väntade åkarna. För eliten stod stafett-SM på programmet. Säterbygden kunde inte matcha fjolårets succé med ett guld och ett silver då det fattades löpare för att få fulla lag. Det fick bli ett kombilag i herrklassen där Lars och Frida tog sig an den supertuffa herrkonkurrensen. Stafetten körs över 4 sträckor, 2 var. Lars satsade offensivt på första och växlade som god 5:a men uttryckte viss besvikelse över någon mindre ”onödig” orienteringsmiss. Frida tappade en plats på nästa sträcka där några av herrarna hade lite vassare åkstyrka. Dom åkte båda fortsatt stabilt och behöll 6:e platsen med häng på 4:e om båda hade lyckats med perfekta lopp rakt igenom. Det var en rolig tävling och totalt en säsong med många roliga tävlingar och siktet finns redan nu inställt mot nästa säsong.

Resultat SM-Stafett

Karta och banor i Livelox

Frida växlar till Lars

Som ett led i grundträningen kommer Lars och Frida att åka Kungsledenrännet om ett par veckor, en patrulltävling över fjället på 8 mil. Information om Kungsledenrännet.

Lämna ett svar