Klubben,  Orientering

Orientering på TV

I veckan är det dags för den första världscuprundan i orientering i Norge och tävlingarna sänds av SVT med Jakob Hård och Mats Troeng som kommentatorer.

Torsdag 27 april långdistans – SVT 1/SVT play 13.30 – 17.30
Lördag 29 april medeldistans – SVT 2/SVT play 15.30 – 19.00 (SVT 2 17-19)
Söndag 30 april stafett – SVT 1/SVT play 13.00 – 17.00

O-ringen 5-dagars i Dalarna 1973

I år är det 50 år sedan som O-ringen arrangerades i Dalarna. På SVT Plays öppna arkiv finns det en film om arrangemanget som andas nostalgi och gemytlighet. Jag kan starkt rekommendera en titt.

O-ringens 5-dagarsorientering | SVT Play

Vädret under veckan var inte det bästa och i en artikel från orienteringsboken Skärmen 1974 står det att campingen i Rättvik fick lov att evakueras och i boken finns en bild från upploppet i Mockfjärd där löpare försöker sig på att passera “vallgraven” (se text och bild lite längre ner).

Min farfar, Gunnar Hörnell, som då orienterade för IFK Mockfjärd var en av de huvudansvariga för den andra etappen som avgjordes i Mockfjärd har berättat att de tvingades till en nattlig utryckning natten innan tävlingen för att rädda kartorna från en översvämning…

Finns det någon annan som var med på tävlingarna eller var arrangörer så kan ni komma med era egna anekdoter antingen genom att skriva en kommentar till det här inlägget, eller skicka den till mig, så uppdaterar jag inlägget.

Otroligt! Fantastiskt! Suveränt!

Ordvalet varierar men omdömena är samstämmiga. O-ringens nionde Femdagars blev en jättesuccé, som slog alla tidigare rekord.

  • Över 11.000 orienterare från 19 nationer avverkade tio varv runt jorden i dalaskogarna.
  • 2.000 funktionärer slet som galärslavar på ideell grund.
  • Datorn spottade fram 220.000 tider och svarade för perfekt service. När skall världens största idrottstävling sluta att växa?

Strängt taget var det rena vansinnet att förlägga Femdagars till Sveriges turistlandskap nummer 1 mitt i värsta semesterruschen. Det brukar vara tillräckligt trångt på dalavägarna i juli utan en extra massinvasion av detta slag. Allra värst utsatt är siljansbygden. Där givetvis centralorten placerades…

Men försök att hindra envisa dalkarlar från att genomföra något som de har föresatt sig! Mot arrangörernas entusiasm, tjuriga energi och järnvilja kämpade till och med (väder-) gudarna förgäves.

Alla onda makter tycktes till en början ha sammangaddat sid mot Femdagars. Första dagens blixt och dunder över Våmhus och andra etappens storm och syndaflod över Mockfjärd borde ha knäckt både arrangörer och deltagare. För att inte tala om när det väldiga tältlägret i Rättvik förvandlades till ett oframkomligt träsk och måste evakueras. Men strapatserna bara sporrade – inga sura miner, ingen tanke på att ge upp.

Till sist fann till och med vädrets makter för gott att kapitulera. Vi kommer länge att minnas den soliga finaldagen upp i Sätra by i Rättvik som en fantastisk PR-fest för skogssporten. Säkert 20.000 på parkett förutom de 11.000 som jagade skärmar i buskarna.

Orienteringen har sannerligen blivit en folkrörelse. Knappast någon annan gren har så till den milda grad lyckats förverkliga mottot “idrott åt alla”. Tack vare mängden av klasser kan käcka knattar på 8-9 år, medelålders motionärer och pigga pensionärer på 70 kämpa sida vid sida med ettriga elitmän. Visserligen på skilda banor men med samma upplopp och målfållor i bredd. Där ligger mycket av charmen och särprägeln med en tävling av Femdagars kaliber.

Köerna i skogen är faktiskt inga problem tack vare utdragna starttider och den stora mängden kontroller. Apropå kontroller: Ingen enda av de över 1.000 skärmarna var felplacerade. Alla kodsiffrorna stämde.

Einar Wåhlberg, Dala-Demokraten, ur Skärmen 1974

När jag ändå är igång med nostalgin så snubblade jag över den här sidan på nätet:

Säters IF:s 100-årsjubileum – Bilder från 1970-talet

På den sidan finns det många kort på orienterare från Säter som t.o.m. jag som “ung” och nyinflyttad Säterbo känner till… (Många snygga frisyrer, kläder och klubbväskor)

Lämna ett svar