Klubben

Lite tankar inför framtiden – LET´S MAKE SÄTERBYGDEN GREAT AGAIN!

Först tänkte jag berätta lite kort om min bakgrund för att ni bättre ska förstå min utgångspunkt. Jag började med orientering tidigt och sprang H10 själv innan jag hade fyllt 7 år. Jag gjorde en del bra resultat som 9-14-åring, men sedan började jag få problem med mina benhinnor. Efter enstaka okej resultat under junioråren så orienterade jag knappt någonting under ett par år. En blodpropp i benet när jag var 23 gjorde att jag blev lite sugen igen och när jag som 24-åring flyttade till Uppsala så hade jag flera släktingar i OK Linné som drog med mig på träningar. Sedan dess har jag på nytt fått uppleva glädjen med orientering och fått uppleva ett antal Jukola, 10-Mila, 25manna, O-ringen och andra roliga orienteringsresor. Jag är så glad för att jag hittade tillbaka till sporten som räddade min tillvaro som liten grabb – jag hade det inte helt lätt i skolan så orienteringen blev som ett andningshål för mig.

Det som driver mig nu är att mina och andras barn ska få uppleva allt det roliga som jag har fått uppleva. Glädjen hos Leonard, Jonathan och inlånade Virve över att få åka till Stockholm och springa 25manna går inte att ta miste på. Detta gör att jag med glädje lägger ner mycket tid på barn- och ungdomsverksamheten samt på att försöka få ihop lag på 25manna – för om vi inte har något lag så kommer inte de barn som vi nu har i nybörjarverksamheten att få uppleva saker som 25manna.

Vi har nu ett gäng med barn till redan aktiva föräldrar samt kompisar till dessa som har varit med på årets orienteringskurs. De är fortfarande ganska unga, men tack vare ett samarbete med Borlängeklubbarna där vi har varit med på ett par 4-klubbsarrangemang så har de fått prova på att tävla under enkla former. Flera av dom uttrycker nu att de inför nästa år är redo att ta nästa kliv och komma ut på större tävlingar.

För att kunna stötta dessa barn och ungdomar på bästa sätt och utbilda dom i orientering behöver vi dock vara fler som hjälper till på orienteringskursen. Det kan handla om att sätta ut och ta in kontroller (vi försöker att använda oss av SportIdent så ofta som möjligt, då det är mycket uppskattat hos barnen), följa med de yngsta barnen och deras föräldrar och lära ut orientering till dessa, eller om man inte klarar av att springa så kan man avlasta oss barn- och ungdomsledare genom att köpa frukt (som vi i år har bjudit barnen på efter träningarna), hjälpa till med att lägga träningar, att ta fram och ställa iordning redskap till olika övningar eller att hjälpa till med att anorna olika klubbresor och läger. Optimalt vore även om vi återigen kan få till en kurs även till barnens föräldrar – det är mycket lättare att behålla dom om hela familjen börjar orientera.

Utöver att hjälpa till på orienteringskursen så vore det kul om vi blev fler på våra träningar och på tävlingar. Jag uppmanar därför alla att komma på våra träningar under vintern och våren. Känner du även till någon som tidigare har hållit på med orientering och som kan tänkas vara med igen? Eller någon som brukar springa mycket och som du tycker behöver en ny utmaning utanför stigarna? Fråga dessa om de vill komma på våra träningar.

Nästa års 25manna arrangeras vid Rudan, Handen, söder om Stockholm lördag 12/10 med en medeldistans på samma arena den 13/10. Boka in den helgen i era kalendrar redan nu! Kanske det kan bli en klubbresa med övernattning i Stockholm det här året?

För att få lite delmål att se fram emot på vägen så skulle jag tycka att det vore kul om klubben kan skrapa ihop så många lag som möjligt till DM i sprintstafett i Mora/Älvdalen på eftermiddagen söndag 26/5. Kan kombineras med medeldistans på lördag samt individuella sprint-DM på söndag förmiddag och övernattning i tex Grönklitt. På hösten finns nästa delmål i form av stafett-DM i Leksand söndag 25/8 (preliminärt program).

Har du lite krämpor? Ofta mår de bättre av regelbunden träning (egen erfarenhet) så ut och spring bort skavankerna 😉 Det går även att ta sig runt en bana på 25manna med krämpor – fråga mig eller Henrik.

Ser du dåligt? Prova att gå till en optiker – det har gått mycket framåt med bifokala glasögon och linser de senaste åren så det kanske finns hjälp att få.

Är du rädd för att göra bort dig om du är med i laget? Tänk inte så, tänk att du gör det för att våra barn- och ungdomar och alla andra ska få vara med och ha det roligt.

Håller du på med andra sporter? Vänta med dessa till efter 25manna…

Fyller barnen år? Ordna ett gemensamt kalas på resan.

Ska ni gifta er? Välj ett annat datum än de härovanför!

Bor ni i Säters kommun, men fortfarande inte har bytt klubb? Gör det nu!

LET´S MAKE SÄTERBYGDEN GREAT AGAIN!

Alternativen är som jag ser det att vi slår oss samman med en annan klubb i ett tidigt skede och då kanske 10-15 av de mest aktiva kommer att få springa 25manna, eller så kommer de mest entusiastiska och drivande kanske att byta klubb för att få springa 25manna.

PS. Inbjudan till nästa års 10Mila släpptes under 25manna. Herrstafetten kommer i år endast att innehålla två sträckor som är längre än 10km och damstafetten kommer för första gången bestå av nattsträckor samt 6 sträckor. Finns det några herrar/gubbar och damer/gummor som är intresserade av att vara med (kanske i kombination med Hedemora eller liknande)?

Lämna ett svar