Skidorientering

Tre SkidO silver till Frida

Frida intervju i SVT

Skidorienteringssäsongen avslutades i helgen med tre tävlingar i Boden med bästa tänkbara förhållanden. Gott om snö, fina spår och utslagsgivande banor gav bra förutsättningar för rättvisa tävlingar. För junior- och senioreliten var det först två avslutande deltävlingar i Svenska skidocupen som skulle avgöras. Sveriges bästa över hela säsongen skulle därmed utses. För att hålla spänning och hög kvalitet ända in mot avgörandet var förutsättningarna i cupen att minst en deltävling under sista helgen måste räknas med i totalställningen vilket gjorde att i stort sett alla valt att åka till Boden för att ta chansen. Säterbygdens elitsatsande seniorer Frida Sandberg och Lars Widmer avstod möjligheten att upprepa fjolårets långloppsbedrift på Kungsledenrännet som avgjordes samtidigt. Valet att välja skidorientering blev ganska enkelt.

Förutsättningarna inför de två sista cupdeltävlingarna var att både Frida och Lars saknade deltävlingar upp till de 8 som fick räknads med, detta beroende på att de tidigare på säsongen valt bort svenska tävlingar för att kunna åka ner till Schweiz på höghöjdsläger inför VM. Sjukdom hade också minskat chanserna till full pott av tävlingar men det fanns ändå mycket goda möjligheter för Frida att klättra upp mot prispallen, förutsatt perfekta lopp. Frida gillar att tävla under viss press för att få lite extra nerv i tävlingarna. Förhandstipsen var att det skulle bli en match mellan henne och Linda Lindkvist, precis som så många gånger tidigare under deras långa karriärer. Linda visade vilken komplett skidorienterare hon är i bra form och när orienteringen sitter. Hon vann både sprint- och långdistansen på ett övertygande sätt. Frida blev lika tydlig tvåa på båda cuptävlingarna. Att tjejerna är jämna visade totalpoängen från hela säsongen där dom slutade på exakt samma slutpoäng men enligt utslagsreglerna som gällde korades Linda till slutsegrare då hon hade fyra mot Fridas tre delsegrar. Att ha konkurrenter som är så jämn gynnar den fortsatta utvecklingen vilken svensk skidorientering på damsidan visat där de flesta VM medaljörer i vintras bar de blå-gula färgerna.

Lars hade en lite mer ojämn cuphelg då han på sprintdistansen räknade fel i en korsning och åkte några hundra meter på fel spår och på en sprint finns ingen chans till så stora misstag – då rasar man i listan. Söndagens långdistans var ett tekniskt bättre lopp för honom och han var ganska nöjd med sin insats. Totalt för hela säsongen blev han 8:e bästa herrsenior vilket visar att kapacitet finns och med fortsatt bra träning finns goda förutsättningar att utvecklas mot den yppersta toppen.

Finalen för helgen och hela säsongen var den TV sända medelmasstart där möjlighet, förutom att tävla om åtråvärda SM medaljer, fanns att visa upp sig föra svenska folket. Skidorienteringen som är en liten gren sett till antal utövare totalt sett har förstås inga muskler som kan mäta sig mot de stora giganterna skidskytte och längdåkning som också skulle ha plats på Pagla skidstadion. Det innebar att skidorienteringen fick vänta till sen eftermiddag innan den gemensamma starten gick, först herrar och en timme senare damerna. Trots att publiksiffran på stadion inte var mycket större än på en vanlig cuptävling så var det nog ett antal TV tittare som fick möjlighet att lära sig lite hur sporten fungerar och gavs en inblick i begrepp som gafflade banor, karttecken för olika spårbredd, enbentskate och touchfreestämpling. Herrarnas tävling blev rafflande ända in mot en spurtstrid på upploppet. Ute i skogen hade det varit dramatiskt då tre av de största favoriterna försvann efter stavbrott och felåkning och därmed öppnade det upp sig för övriga. Lars startade loppet med något mindre misstag på första gafflade slingan men gjorde sedan riktigt bra vägval på sista gemensamma slingan där han kunde nyttja sin tekniska utförsåkning på smalspår och passare några åkare. Slutplaceringen blev 11:a efter en stark slutspurt, 2.23 efter segrande Gustav Nordström.

Förhandssnacket för damernas tävling handlade om Linda som favorit och Frida som god utmanare. Tjejerna levererade som på beställning där Linda tog kommande direkt från start och drog upp ett högt tempo. Åkarna delades upp vid de gafflade kontrollerna där Frida och Linda hade något längre gaffling i början vilket de förstås inte visste själva förrän andra på andra varvet när det blev lite omkastningar. Linda var den vassaste för dagen och kunde defilera ohotad i mål efter ett riktigt bra lopp. Frida var lika ohotad silvermedaljör och även hon var i stort sett nöjd med både loppet och silvret, något hon fick chans att berätta för svenska folket vid intervjun efter målgång. Det hon inte var lika nöjd över var att hon blev infångad av dopingfunktionär vilket innebar en procedur som tog närmare en timme extra innan vi kunde vända söderut och summera säsongen i bilen.

Lämna ett svar