Skidor

Skidor: Kungsledenrännet

Även om skidsäsongen nu lider mot sitt slut på våra breddgrader så finns det fortfarande snö kvar i norra Sverige. Här kommer en rapport från Frida och Lars som har åkt Kungsledenrännet som en avslutning på en lyckad säsong.

“Hej!

Här är våran berättelse från kungsledenrännet:

När skidorienteringssäsongen tog slut så tidigt ville vi hitta på något annat för att ta tillvara på vårvintern. På kravlistan stod ett långt lopp i fin miljö. Att Kungsledenrännet genomförs i lag om två skapar extra goda möjligheter för en trevlig stund på fjället förutsatt att båda lagmedlemmarna håller humöret uppe under de 78 kilometrarna mellan Ammarnäs och Hemavan.

Förberedelserna för loppet startade några veckor innan. Draglina ingick i den obligatoriska utrustningen som alla deltagare behövde ha med sig och vi hade fått låna en från en erfaren draghundsåkare. Vi gissade att Lars kunde behöva agera draghund. En hel del sockerrik mat hade vi också packat med.

Loppet startar uppför slalombacken i Hemavan. Efter 20 minuter klivandes uppför flackar det ut något och det var skönt att kunna skejta på riktigt. Det fortsätter sedan lätt uppför genom Viterskalet upp till banans högsta punkt på 990 m. Vinden var västlig vilket gav oss skön medvind genom passet. Där trodde Frida fortfarande att hon skulle kunna hålla så hög fart resten av banan.

Ner mot Tärnasjön var vi glada att vi är skidorienterare och vana att åka utför på knöliga spår. Därefter följde 10 km monoton åkning över sjön där Frida började klaga på trötta armar. Vi hoppades båda att nästa backe upp från sjön skulle bli skön omväxling men det blev istället banans kämpigaste del för oss. Vi blev passerade av ett herrlag, det började bli varmt och mjukt i snön och vi hade båda svårt att dricka och äta ordentligt.

Men det svänger snabbt och plötsligt var vi uppe på kalfjället igen. De sista 25 km var det mestadels platt eller utför i slalom genom fjällbjörkskogen. Vi körde på utan djupa svackor och med 2 km kvar insåg Lars att vi kunde klara att gå i mål under 5 h. En halvhjärtad spurt räckte inte till men vi är nöjda med att vara första mixlag in i målet med 5:00:37.

Hälsningar
Frida Sandberg och Lars Widmer

Resultat Kungsledenrännet

Lämna ett svar