Orientering

Byalagsstafetten 2024

Det var en perfekt försommarkväll för orientering när Säterbygdens och Hedemoras ungdomar och vuxna samlades vid Tjärnan. Först gällde att dela upp i lag om 3 – 4 personer där det var fördel att blanda vuxna som behärskade viss kompassteknik, med snabbfotade barn som nyligen lärt sig orientera.  Kvällen inleddes med en kort historisk tillbakablick på denna 80-åriga Säterbygdens tradition som under årens lopp ändrat upplägget ordentligt. Från att ha varit en riktigt prestigefull stafett med enbart vuxna män som tävlade byar emellan har det utvecklats till en familjeaktivitet men fortfarande gäller viss prestige att gå hem som segrande lag.

Tack vare att Hedemoras ungdomar bjudits in blev det cirka 50 startande fördelat på 6 lag från Hedemora och 5 från Säter. Stafetten var indelad i tre delar där det först gällde att fördela 20 kontroller mellan lagets deltagare på ett så taktiskt sätt som möjligt. Det fanns tre obligatoriska kontroller som alla måste passera men resten fick fördelas fritt. Det var tydligt att de svåraste kontrollerna låg längst bort från start och mål medan nybörjarkontrollerna låg strategiskt i anslutning till stigar eller andra ledstänger i närområdet.

Del två i tävlingen var att under maximalt 45 min passera alla kontroller med möjlighet att även ta några dubbletter som bonus. Att passa 45 minuter visade sig inte helt enkelt då flera löpare saknade klocka och solen stod lika högt på himlen vid start som senare och inte var till stor hjälp. Varje kontroll hade en kodbokstav som sedan skulle visa sig vara användbar i tredje delen av lagtävlingen.

När alla kommit tillbaka gick startskottet igen för de avslutande 5 minuterna. Där var uppgiften att göra ord eller meningar med hjälp av de bokstäver som samlats in som sedan skulle imponera på juryn bestående av arrangerande Per och Carina Sandberg och Bengt Hansson. Det var en del nysvenska ord i produktionen och segrande lag Hörnells ”Fuskigt dum yllekock” bör få en plats i svenska akademins ordlista till nästa år. Hade de lyckats ta även kontroll 19 hade det kunnat bli en ”Yllerock” på slutet men då är det inte säkert att vinsten hade varit lika självklar.

Mysfaktorn höjdes ytterligare en nivå genom Linnea Stamers goda kakor där Linnea själv tyvärr låg febersjuk hemma och inte hade möjlighet att vara på plats. Nästa år har nu stafettpinnen att arrangera gått vidare till Dan, Frida, Leonard, Alvar och Vilgot som får klura ut något spännande upplägg. Troligen inte tillbaka till 40-talets långa gubbstafett då heller.

Lämna ett svar